Вместо да увеличат заплатите на университетските преподаватели с предоставените им за

...
Вместо да увеличат заплатите на университетските преподаватели с предоставените им за
Коментари Харесай

Вузове дават парите за заплати на преподавателите за ток и вода

Вместо да усилят заплатите на университетските преподаватели с предоставените им за задачата спомагателни средства от държавата някои висши учебни заведения са пренасочили съответните суми за ток, вода, горива и така нататък За това сигнализира профсъюз " Висше обучение и просвета "  към КНСБ, който внесе вчера в министерството на образованието и в Народното събрание искане за инспекция по какъв начин се извършват плануваните в бюджет 2022 година разноски за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения.

Припомняме, че след, с разпореждане от август м.г. Министерски съвет отпусна 20 млн. лева в допълнение на вузовете за повишение на възнагражденията на преподавателите. С него възнаграждението на най-ниската академична служба - тази на помощник - следваше да усили от. от 1 юли, с колкото следваше да се покачат и заплатите на останалите преподаватели. Отделно от това, с друго разпореждане от юли 2022 година бяха отпуснати още 20 млн. лева. за прехрана на образованието на държавните висши училища чрез повишение на тежестта на разпределението въз основа на сложна оценка за качество на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда, т.е. не на всеки по равно, а на всеки съгласно качеството на предлаганото образование. По тази линия средства имаше както за повишение на заплатите на най-хубавите преподаватели, по този начин на тези на чиновниците във вузовете.

В писмото синдикатът напомня, че още в края на м.г. е дал информация на служебния министър проф. Сашо Пенов за две висши учебни заведения -   Университета по архитектура, строителство и геодезия и Лесотехническия университет, които на съвещания на Академичните препоръки, пренебрегвайки изявленията на синдикати и представители на настоятелствата, са насочили средствата, които следва да се дадат по линия на качеството, за други цели - " прехрана, горива, вода, сила ".

" Малко са позитивните сигнали от висши учебни заведения, че парите са дадени както би трябвало. На някои места сме сигнализирани, че средствата са разпределени съгласно вижданията на ректорите " , разяснява за " Сега " ръководителят на синдиката Лили Вълчева. По думите й е значимо да се види и дали на всички места са нараснали с 200 лева заплатите на останалите университетски длъжности - доценти и професори.  

" Водени от схващане и предпочитание за оправдано и дейно потребление на в допълнение плануваните за държавните висши училища финансови средства за постигане на по-високи размери на възнагражденията за университетските длъжности, както и отчитайки отговорността за обезпечаване на благоприятни условия за развиването на университетския състав и за обосноваване на младите научно-преподавателски фрагменти, настояваме за инспекция на осъществяването на двете постановления ", пишат от профсъюза до проф. Пенов, ръководителя на просветната комисия в Народно събрание Красимир Вълчев и ръководителя на бюджетната комисия Петър Чобанов. И чакат да бъдат информирани за резултатите от инспекциите.

 

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР